Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ποιες είναι οι κατηγορίες του SEO

Ποιες είναι οι κατηγορίες του SEO, πότε δημιουργήθηκε και γιατί είναι τόσο σημαντικό στις ιστοσελίδες;

Τι εννοούμε με τον όρο SEO

Το SEO (search engine optimization) σημαίνει “βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης”. Με απλά λόγια είναι η διαδικασία βελτίωσης της ιστοσελίδας σας για αύξηση προβολών και κατάταξης, όταν κάποιος αναζητά λέξεις, προϊόντα η υπηρεσίες που σχετίζονται με την ιστοσελίδα σας στις μηχανές αναζήτησης.
Όσο καλύτερα κατατάσσετε η ιστοσελίδα σας στις μηχανές αναζήτησης, τόσο πιο πιθανό είναι να τραβήξετε την προσοχή και να προσελκύσετε νέους χρήστες η πελάτες.

Πως δημιουργήθηκε το SEO

Πιστεύεται ότι το SEO γεννήθηκε το 1991. Εκείνη την χρονιά ανέβηκε ο πρώτος ιστότοπος και σύντομα αρκετοί άλλοι ιστότοποι θα γέμιζαν το διαδίκτυο. Έτσι υπήρχε ανάγκη για δομή και προσβασιμότητα και για αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν οι πρώτες μηχανές αναζήτησης στον κόσμο με πιο γνωστές την Excite το AltaVista και το Yahoo.
Η αρχή ήταν δύσκολη για το SEO αφού οι κανόνες ήταν γρήγοροι και χαλαροί. Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων χρησιμοποιούσαν πρακτικές όπως το γέμισμα του περιεχομένου με λέξεις κλειδιά ξανά και ξανά, αφού δεν υπήρχαν κριτήρια τότε και πολλούς συνδέσμους, κυρίως σπαμ, για να καταταγούν ψηλότερα στις μηχανές αναζήτησης.

Η Google.com δημιουργήθηκε το 1997 και στις αρχές του 2000 θα καταλάμβανε το διαδίκτυο με τις πρωτοποριακές ρυθμίσεις και τα κριτήρια για το SEO.

Η Google είδε την ευκαιρία να κάνει κάτι που οι άλλες μηχανές αναζήτησης δεν έκαναν. Ξεκίνησε να φτιάχνει αλγόριθμους που θα αντάμειβαν την ποιότητα και το σχετικό περιεχόμενο για να κάνει τους χρήστες να βρουν αυτό που πραγματικά θέλανε.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές αλλαγές στους αλγόριθμους αυτούς και το SEO εξελίσσεται και αλλάζει διαρκώς, κάνοντας τους σχεδιαστές ιστοσελίδων να είναι συνεχώς διαβασμένοι και να χρησιμοποιούν τις καλύτερες στρατηγικές και κριτήρια.

Κατηγορίες του SEO

Οι κατηγορίες SEO ειναι τρεις βασικές , το on page SEO, το off page SEO και το τεχνικό SEO.

On page SEO

Off page SEO

Τεχνικό SEO

On page SEO

Η βελτιστοποίηση εντός σελίδας η αλλιώς on page SEO, είναι όλες οι ενέργειες που κάνουμε εντός της ιστοσελίδας, όπως το περιεχόμενο, οι τίτλοι, οι εικόνες, οι εσωτερικοί σύνδεσμοι, η δομή της ιστοσελίδας και πολλοί άλλοι παράγοντες.
Το on page SEO είναι η βάση και η αρχή για την βελτιστοποίηση SEO, ώστε να ανέβει η ιστοσελίδα κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Off page SEO

Η βελτιστοποίηση εκτός σελίδας η αλλιώς off page SEO είναι άλλο ένα σημαντικό κομμάτι του SEO, για να ανέβει η ιστοσελίδα κατάταξη.
Οι κύριες εργασίες που γίνονται αφοράνε του εξωτερικούς συνδέσμους δηλαδή τους συνδέσμους που οδηγούνε προς την ιστοσελίδα σας, το γράψιμο άρθρων, το τοπικό SEO (π.χ. Google business profile) και τα social media.

Τεχνικό SEO

Το τεχνικό SEO θα μπορούσε να ανήκει στην ίδια κατηγορία με το on page SEO, αλλά με τις τόσες πολλές εργασίες που έχει, αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι στις κατηγορίες του SEO.
Το τεχνικό SEO αφορά τον έλεγχο και τις βελτιώσεις της ταχύτητας ιστοσελίδας, προσθήκη – ανανέωση sitemap, δημιουργία Structured Data, hreflangs και πολλά άλλα.

Μηχανές αναζήτησης

Ο ευκολότερος τρόπος για να βρείτε έναν ιστότοπο είναι μέσω των μηχανών αναζήτησης (π.χ. Google, Bing), χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις-κλειδιά.
Αυτά μπορεί να είναι το όνομα μιας εταιρείας (π.χ. Apple), η κατηγορία υπηρεσιών (π.χ. δημιουργία site), ένα συγκεκριμένο προϊόν, κτλπ. Στην κορυφή των αποτελεσμάτων θα βρείτε ότι οι πιο συναφείς ιστοσελίδες εμφανίζονται σε αυτή τη λέξη-κλειδί ή τη φράση-κλειδί.

Τα αποτελέσματα από τις μηχανές αναζήτησης εμφανίζονται σε σελίδες (ανά 10 αποτελέσματα) και οι περισσότεροι χρήστες διαβάζουν συνήθως τα αποτελέσματα από τις πρώτες 3-4 σελίδες, επιλέγοντας τον ιστότοπο που βρίσκεται σε αυτές τις σελίδες.

Έτσι, ο ιστότοπος που παρουσιάζεται στα πρώτα αποτελέσματα έχει περισσότερους επισκέπτες από τον άλλο που παρουσιάζεται στις επόμενες θέσεις.

Share:

Σχετικά άρθρα